streep2

Personeelsaandelen: Beloning of investering?

In onze handleiding “Participatieplan” die u op deze pagina kunt downloaden hebben wij van A tot Z uitgelegd hoe het invoeren van personeelsaandelen in zijn werk gaat.  Wij leggen uit waar u op moet letten, fiscaal, maar ook communicatief, zodat wij u kunnen behoeden voor eventuele valkuilen.

Na de eerste stappen

Wanneer u ervoor kiest om personeelsaandelen in te voeren in uw bedrijf, en een externe stakeholder de bepaling van de waarde van het bedrijf heeft uitgevoerd, bepaald u of u aandelen, certificaten of eventueel opties aan uw medewerkers ter beschikking stelt. De volgende stap is om te bepalen of u deze waardepapieren aan uw personeel geeft, als beloning of dat u ze verkoopt in de waardepapieren voor uw medewerkers een investering zijn.

Beloning

Wanneer personeelsaandelen gratis worden verstrekt, zal dat natuurlijk uw werknemers gunstig stemmen, zij krijgen aandelen als beloning. Bovendien is het dan eenvoudiger om personeelsaandelen bedrijfsbreed in te voeren, werknemers hoeven niets te investeren en dus ook niet over spaargeld te beschikken, of bereidheid om dit te besteden.
Echter, aan deze manier van het uitgeven van personeelsaandelen zit een belangrijk fiscaal nadeel. De Belastingdienst zal deze geschonken aandelen zien als een bonus, als verkapt loon, en zal hier een heffing en eventueel zelfs een boete over kunnen geven. Het schenken van aandelen aan medewerkers is dus af te raden, en het is beter om participatie op dit niveau te zien als een investering.

Investering

Wanneer u personeelsaandelen verkoopt aan uw werknemers zijn deze problemen nog niet direct opgelost. U dient bijvoorbeeld er zeker van te zijn dat u de aandelen die u verkoopt tegen de juiste prijs worden verkocht. Fiscaal gezien is het ook relevant of u de aandelen tegen een zogenaamde ‘ongebruikelijke korting’ verkocht wordt aan de nieuwe aandeelhouders, en wat de voorwaarden van de aandelen zijn. Kortom: u dient er zeker van te zijn dat u de aandelen tegen een eerlijke prijs verkoopt, om problemen met de Belastingdienst te voorkomen. Een gevolg hiervan is daarentegen wel dat personeelsaandelen echt een investering zijn voor het personeel, zij zullen er wellicht spaargeld in moeten steken en lopen daarbij risico. Tegelijkertijd bepaalt dit ook wel het succes van het aandelenplan, wanneer werknemers ergens in investeren, zijn zij ook gemotiveerder goed te presteren zodat de investering kan worden terugverdiend.

Handleiding Participatieplan

Voor meer informatie over het opzetten van een werknemersaandelenplan kunt u op deze pagina onze brochure ”Handleiding Participatieplan” downloaden.

 

Handleiding.png

Download de brochure