streep2

Het Nieuw Nederlands ModelDe financiële kant: 3 aandachtspunten en valkuilen bij het invoeren van werknemersaandelen

Bij SNPI delen wij elk aandelenplan op in vier componenten: strategie & beleid, techniek, financieel en tenslotte communicatie & HRM. De doelstelling van het plan is om deze vier componenten goed op elkaar aan te passen. Past de communicatie naar de medewerkers toe bijvoorbeeld wel bij de strategie van het bedrijf? Een goed aandelenplan is op deze vier vlakken goed in balans. De meeste vragen die wij krijgen gaan over het financiële component en daarom zal het volgende artikel daar iets over uitwijden. Uitgebreidere informatie over het invoeren van werknemersaandelen is te lezen in onze gratis handleiding.

Punt 1: de waarde van uw bedrijf

De waarde van uw bedrijf bepalen is niet altijd even makkelijk, zeker niet als niet-beursgenoteerde onderneming. Hiervoor zult u een professioneel waardeerder nodig hebben, die de waarde van uw bedrijf uit kan rekenen.
Valkuil: wanneer u de waarde van uw bedrijf te laag inschat, zou u werknemersaandelen weleens voor een te lage prijs van de hand kunnen doen. De Belastingdienst ziet dit dan als een vorm van loon, en daarmee zou u weleens en extra heffing en een boete kunnen riskeren. Hoe kan SNPI u hierbij helpen? SNPI kan u adviseren welke financiële experts geschikt zijn voor zo’n waardering en u helpen uw plan voor te leggen aan de Belastingdienst.

Punt 2: werknemersaandelen schenken of verkopen

Wanneer u werkt krijgt u in ruil daarvoor salaris, maar wanneer u uw vermogen investeert in aandelen krijgt u daarvoor dividend, oftewel rente. U steekt dus vermogen in uw bedrijf, maar daar krijgt u weer een financiële beloning voor. Omdat u medewerker bent heeft u bovendien zelf voor een gedeelte controle over deze beloning. Wanneer u zich inzet voor een goed bedrijfsresultaat, zal het dividend over de aandelen ook stijgen. Uit de praktijk blijkt ook dat dit zo werkt.

Voordeel 2: een beter bedrijfsresultaat 

Wanneer u de waarde van uw bedrijf kent, kunt u besluiten wat de waarde van de aandelen of de certificaten hiervan is. U moet er goed over nadenken of u de werknemersaandelen zou willen schenken of verkopen, dit is voornamelijk relevant voor de Belastingdienst.
Valkuil: ook hier is het belangrijk dat de Belastingdienst beoordeeld wat de waarde van de werknemersaandelen zijn, en of hier verkapt loon is uitbetaald. Wanneer u de aandelen heeft geschonken zal hier eerder sprake van zijn. Ook bij deze vraagstukken kan SNPI u adviseren.

Punt 3: de waarde volgens werknemers

Wanneer u uw bedrijf officieel heeft laten waarderen is het ook belangrijk hoe de werknemers tegen de waarde van het bedrijf aankijken en hoe hun persoonlijke financiële situatie er uitziet. Wanneer zij een positief beeld hebben over de waardering van de onderneming zullen zij wellicht bereid zijn meer risico te lopen. Wanneer hun financiële situatie niet erg rooskleurig is, kunt u nog eens nadenken over het aantal en de prijs van de aandelen die u uitgeeft.
Valkuil: wanneer U niet op de hoogte bent van de financiële situatie van uw werknemers, zou u weleens een inschattingsfout kunnen maken en een te hoge prijs voor (certificaat) aandelen kunnen vragen. SNPI adviseert u te blijven communiceren met uw werknemers, en bespreekt met u de mogelijkheden om de verkoopprijs van werknemersaandelen of certificaten hiervan in prijs te doen toe- of afnemen.

Handleiding

Voor meer informatie over het opzetten van een werknemersaandelenplan kunt u op deze pagina onze brochure ”Handleiding Participatieplan” downloaden.

 

Handleiding.png

Download de brochure